25 feb 2016 10:23

Willy Borsus : “De vaccinatie tegen hondsdolheid zal vanaf 1 maart niet meer verplicht zijn in België”

België is sinds 2001 officieel vrij van hondsdolheid. Bovendien is de situatie in de buurlanden gesaneerd. Daarom zal vanaf 1 maart 2016 de vaccinatie niet meer verplicht zijn, terwijl dat nog het geval was voor honden ten zuiden van Samber en Maas en op alle campings in België.

Willy Borsus, federaal minister van Landbouw, belast met Dierengezondheid, heeft besloten om de verplichte vaccinatie te schrappen voor gezelschapsdieren die ten zuiden van Samber en Maas en op campings verblijven. 

 

Het gaat om een verplichting die sinds 1967 van kracht was. Destijds was hondsdolheid endemisch in onze regio, met name bij vossen, en vormde het een reëel gevaar voor de mens en voor gedomesticeerde zoogdieren.

 

Rekening houdend met de gunstige sanitaire situatie, na advies van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV en op voorstel van de FOD Volksgezondheid, heeft minister Borsus besloten om deze verplichting af te schaffen.

 

De minister herinnert er echter met aandrang aan dat de vaccinatie van honden, katten en fretten die buiten de Belgische grenzen reizen of die in België toekomen vanuit het buitenland altijd vooraf gevaccineerd moeten worden tegen hondsdolheid. Dit is van toepassing voor zowel het transport van geïmporteerde dieren als voor de dieren die met hun baasje naar het buitenland gaan.

 

In sommige Europese landen en buiten Europa is hondsdolheid immers nog steeds aanwezig, waardoor de vaccinatie verplicht blijft om de herintroductie te vermijden van de ziekte in België. Zij is omkaderd door een Europese wetgeving.

 

De minister en de bevoegde administraties blijven de situatie natuurlijk van nabij opvolgen.

 

Ter herinnering, hondsdolheid is een dodelijk ziekte die wordt overgedragen via het speeksel van een besmet dier en kan verschillende zoogdieren en de mens treffen. Voor de mens is de ziekte in alle gevallen dodelijk vanaf het moment waarop de symptomen zichtbaar worden.