03 apr 2012 16:49

Courard.belgium.be ontvangt het AnySurferlabel

Philippe Courard, de staatssecretaris voor Personen met een handicap, ontvangt als eerste lid in de regering Di Rupo I het toegankelijkheidslabel AnySurfer voor zijn beleidswebsite http://www.courard.belgium.be/. Zijn administratie, het directoraat-generaal voor Personen met een handicap beschikt tevens over dit label (http://handicap.fgov.be/).

AnySurfer (www.anysurfer.be) is een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Websites met het label zijn voor iedereen bruikbaar. Daarnaast zijn toegankelijke websites over het algemeen beter geschikt voor kleine beeldschermen, zoals dat van een GSM of zakcomputer, en zijn ze bruikbaar in iedere webbrowser. Ten slotte scoren ze beter in de resultaten van zoekmachines.

De procedure om het label te bekomen verloopt over twee noodzakelijke etappes: een audit en de validatie. Wanneer de website aan alle 36 ijkpunten van AnySurfer voldoet, wordt het label uitgereikt.

Websites zijn tegenwoordig een medium dat veel wordt gebruikt en dat nieuwe mogelijkheden biedt voor personen met een handicap. Heel wat federale websites zijn echter vandaag nog niet voldoende toegankelijk voor personen met een handicap. Vandaar dat staatssecretaris Courard het belang van AnySurfer wil onderstrepen.

Philippe Courard roept ook de FOD Kanselarij op om de reeds gedane inspanningen om federale overheidswebsites toegankelijker te maken voor personen met een handicap verder te zetten. Zij stimuleert elke federale overheidsdienst om een gratis AnySurfer-audit te realiseren voor hun websites.

“Het is essentieel voor mij dat de federale overheid zich zo toegankelijk mogelijk opstelt naar haar burgers. Dit niet alleen via toegankelijke gebouwen maar ook door toegankelijke websites. Vaak is een website het eerste beeld dat men krijgt van de overheid. Daarom wil ik al mijn collega’s in de federale regering oproepen om hun website en die van hun administratie toegankelijk te maken voor iedereen”. Aldus Philippe Courard.