07 mei 2013 12:49

Succesvolle lancering van de Belgische satelliet PROBA-V in Kourou

Philippe COURARD, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid heeft deze ochtend om 4:06 uur de lancering bijgewoond van de satelliet PROBA-V vanuit het Euro Space Center in Redu. De Belgische satelliet werd met succes gelanceerd vanuit het ruimtecentrum van Kourou in Frans-Guyana. “Een dergelijke lancering, is een speciaal moment, zegt Philippe Courard, die op 4 mei naar Kourou afzakte.

Philippe COURARD, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid heeft deze ochtend om 4:06 uur de lancering bijgewoond van de satelliet PROBA-V vanuit het Euro Space Center in Redu. De Belgische satelliet werd met succes gelanceerd vanuit het ruimtecentrum van Kourou in Frans-Guyana. “Een dergelijke lancering, is een speciaal moment, zegt Philippe Courard, die op 4 mei naar Kourou afzakte. De oorspronkelijke datum waarop de satelliet zou gelanceerd worden maar uiteindelijk omwille van slechte weersomstandigheden diende te worden uitgesteld.  Enkele seconden volstaan om van een succes of een mislukking te spreken voor een wetenschappelijk werk met jaren voorbereiding. Gefeliciteerd aan de hele ploeg van onderzoekers en technici die dit groots moment hebben mogelijk gemaakt en België opnieuw op de wereldkaart gezet.”

Naast zijn deelname aan grote satellieten, zowel voor de observatie van de aarde, de meteorologie of de telecommunicatie en navigatie, heeft het Federaal Wetenschapsbeleid in België ook de ontwikkeling en opkomst van kleinere satellieten ondersteund. Vanuit die filosofie werd de satelliet PROBA geboren in het gamma van 100 kg.

PROBA-V (Project for On-Board Autonomy et V Vegetation) is de vierde satelliet van deze serie ontwikkeld door het European Space Agency (ESA) en bedoeld voor de ontwikkeling van de nieuwe ruimtevaarttechnologie.

Nadat PROBA-I in 2001 werd gelanceerd om de aarde te observeren en PROBA-II in 2009 om de zon te observeren, deed België er minder dan vijf jaar over om de microsatelliet te ontwikkelen, waarvan de controle worden gewaarborgd door het ESA ruimtestation in Redu gelegen in de provincie Luxemburg.

Als stichtend lid van de ESA, België zette zich op de kaart, met een niet aflatende ambitie en budgetten die jaar na jaar toenamen, tot de 5e grootste nettobijdrager aan het Agentschap. De satelliet is niet groter dan een kleine koelkast en weegt minder dan 150 kg, zal PROBA-V zal om de twee dagen een compleet beeld van het oppervlak van de vegetatie van onze planeet weergeven. Het zal de evolutie volgen van de grote meteorologische fenomenen, de klimaatverandering of natuurrampen. Bovendien kunnen de verschillende soorten vegetatie (bossen, velden, ...) erkend worden en de toestand waarin ze zich bevinden. Het zal mogelijk zijn om landbouwmethoden te verbeteren en aan te passen aan veranderingen in het milieu, zoals veranderingen in de woestijnen en de waterreserves. Voor de bevolking, zullen de voordelen indirect maar cruciaal zijn in geval van natuurrampen.

“Hoewel de ze klein van formaat is, is de PROBA-V satelliet een grote stap vooruit voor België dat  haar positie bevestigt als een belangrijke partner op het gebied van ruimteonderzoek. Het is essentieel om deze weg verder te gaan, want de toepassingen zijn talrijk en dus de impact in termen van werkgelegenheid, maar ook de economische, sociale en innovatieve return is essentieel. benadrukt Philippe Courard, in het geval van overstromingen, kunnen we bepalen waar interventies nodig zijn om op die manier de bevolking zo goed mogelijk te kunnen bijstaan.”


Tot slot onderstreept de staatssecretaris zei dat het België van de ruimte, ook en vooral een zeer krachtige wetenschappelijke en industriële basis heeft met een sterke reputatie, met ongeveer zeventig onderzoeksteams in universiteiten en onderzoekscentra en honderd ondernemingen met diverse vaardigheden. Dus meer dan 2.000 directe banen, de meeste op hoog niveau, die in België worden aangestuurd voor ruimtevaartprogramma's en projecten met een omzet van circa € 350.000.000 per jaar.