29 jan 2013 12:14

Uw rechten als zelfstandige: binnenkort op bewaarexemplaar

Dit trimester krijgt elke zelfstandige naast het gebruikelijke vervalbericht m.b.t. de sociale bijdragen, ook een overzicht in de bus van alle maatregelen waarop hij aanspraak kan maken. In samenwerking met de 12 sociale verzekeringskassen stoomde minister Laruelle een papieren bewaarexemplaar klaar om zelfstandigen gestructureerd op hun rechten te wijzen.

Sabine Laruelle: “Onze 900.000 zelfstandigen werken keihard en vinden vaak niet de weg naar de maatregelen waar zij beroep op kunnen doen. Daarom wil ik de info via de post letterlijk tot bij hen op de keukentafel brengen. Mijn realisaties van de voorbije 9 jaar zijn er niet voor de vorm maar om het leven van zelfstandigen ook effectief te verbeteren. Mocht dit bewaarexemplaar als geheugensteuntje op de ijskast van veel zelfstandigen belanden, heb ik mijn doelstelling bereikt. ”

Tot op vandaag is niet elke zelfstandige perfect op de hoogte van zijn rechten. Zo kent slechts 10% van de Belgische ondernemers het bestaan van de Kredietbemiddelaar (http://www.kefik.be/nl/kredietbemiddelaar) en vraagt amper 66% van de zelfstandige moeders de 105 dienstencheques aan waar zij recht op hebben na hun bevalling. Met dit document wil minister Laruelle hen de weg wijzen naar de voordelen die zij doorheen de jaren hebben opgebouwd door het betalen van hun sociale bijdragen. (U vindt het document in bijlage terug.)

Dit bewaarexemplaar – opgesteld in de drie landstalen- stoppen de sociale verzekeringskassen voortaan elk jaar bij hun vervalbericht van het eerste trimester. Daarnaast zullen zelfstandigen de maandelijks geactualiseerde versie ook online op de website van hun sociale verzekeringskas kunnen terugvinden.