19 dec 2013 18:49

Ministerraad van 19 december 2013

De ministerraad vergaderde op donderdag 19 december 2013 onder het voorzitterschap van eerste minister Elio Di Rupo in de Wetstraat 16.

Tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad kondigde de eerste minister de belangrijkste beslissingen aan het kernkabinet gisterenavond en de ministerraad vandaag hebben genomen. De betrokken ministers en staatssecretarissen beschreven die beslissingen vervolgens in detail:

  • de nieuwe loonvoorwaarden van de ceo's van Belgacom en bpost (Jean-Pascal Labille)
  • de hervorming van de overlevingspensioenen (Alexander De Croo)
  • de nieuwe regels op het vlak van consumentenkrediet en het marien ruimtelijk plan (Johan Vande Lanotte)
  • de financiële transparantie van de sociale zekerheid (Laurette Onkelinx)
  • het steunmechanisme voor offshore windmolenparken, de steun aan de luchthaven Brussel-Nationaal en de verlenging in 2014 van de subsidie voor gecombineerd vervoer en verspreid vervoer (Melchior Wathelet) 
  • de fundamentele hervorming van de toelagen voor personen met een handicap (Philippe Courard)
  • de toekomstige oprichting van een sociaal secretariaat voor de federale administratie en de hervorming van de managementfuncties (Hendrik Bogaert)

Elio Di Rupo heeft onder meer aangekondigd dat de ministerraad beslist heeft een Centrum voor cyberveiligheid België op te richten, onder toezicht van de eerste minister. Het is de bedoeling de veiligheid op het internet en op de computernetwerken te versterken, voor de burgers, de ondernemingen en de Staat. Het gaat om de eerste concrete stap in de uitvoering van de federale cyberveiligheidsstrategie. Het Centrum zou in de eerste helft van 2014 operationeel moeten zijn.

Bekijk de persconferentie op het videokanaal van de eerste minister.